Engens glitrende smykke

I juni 1940 sørget et granatnedslag for at store deler av Den Nationale Scene ble ødelagt. Blant annet ble den utsøkte teatersalongen og hovedscenen sørgelig skamfert. Over 60 år senere, i september 2001, kunne teaterledelsen ønske velkommen til åpningen en teatersalong tilbakeført til den fordums prakt den hadde på begynnelsen av 1900-tallet.

 

19. februar 1909 åpnet Den Nationale Scene dørene for publikum i den nye teaterbygningen på Engen, tegnet av arkitekt Einar Oscar Schou. Publikum kunne entre en praktfull teatersalong for å se åpningsforestillingen Erasmus Montanus av Ludvig Holberg.

Teatersalongen og Store Scene var i mange år byens virkelige smykke. Dét endret seg natt til 15. juni 1940, da en blindgranat fant veien inn hovedinngangen på teatret og ødela store deler av lobbyen og teatersalongen.

Arkitekt Schou stod også for gjenoppbyggingen av teatersalongen og valgte en modernisering av salongen både i stil og funksjoner. Samarbeidet mellom Det dramatiske selskab, DNS' styre og teatersjef førte til at det også ble foretatt flere vesentlige bygningsmessige forandringer i årene fra 1967-76. Det ble bl.a. gjort plass til nytt lydstudio og ny lydlosje. I 1973 forsvant de siste spor av det gamle teatret. Da ble fremmedlosjen og kongelosjens balkonger fjernet og teatersalongen stod frem slik vi har kjent den frem til 2001.

Som nytilsatt teatersjef i mars 1998 revitaliserte Bentein Baardson sine forgjengeres - ikke minst Tom Remlovs - kongstanke om å skaffe midler til å restaurere teatrets publikumssalong, og samtidig foreta en modernisering av scene på teknisk side. Det endte til slutt med et restaureringsbudsjett på 36 millioner kroner - penger gitt av blant andre Staten, Stiftelsen Fritt Ord, Bergen kommune og private givere.

Kun timer etter at publikumsfavoritten Cabaret hadde spilt sin siste forestilling høsten 2000, ble de første stolene demontert, og 29. januar 2001 startet selve rivnings- og byggearbeidet. I september 2001 - ved innledningen til Morten Borgersens første sesong som teatersjef - åpnet den nyrestaurerte salongen, med elementene fra teaterbygningens åpning i 1909 rekonstruert sammen med en modernisering for teatret i 2001.

Den nye teatersalongen er en opplevelse i seg selv, og fremstår like praktfull som den bergenserne opplevde da teaterhuset ble åpnet. Bruk av 11.500 blad 22,5 karat bladgull, en ny zodiak i taket, stukkfigurer, takornamentikk og nydelige messingbeslag er blant de nye dekorative elementene. Balkongene er flyttet frem igjen, frontlosjen er kommet på plass, prosceniet er tilbakeført med flotte gipsarbeider og publikumstrappen opp til balkongen er åpnet på nytt. Til sammen utgjør arbeidet en restaurering av det som tidligere kulturminister Ellen Horn har kalt "et hovedverk i norsk arkitektur- og kulturhistorie".

Teatersalongen har fått tilbake sin prakt, men er samtidig også blitt topp moderne. Tekniske oppdateringer gjør Den Nationale Scene nå til et av Norges mest moderne teater i publikumsfasiliteter, lyd og lys - slik at du som gjest skal gis de største teateropplevelsene og de beste teaterminnene.

Den Nationale Scene
Tlf. 55 54 97 00
E-post: dns@dns.no

Telefon billettbestilling: 55 60 70 80

Webredaktør: Ole Friele jr.
Web-løsning: Reaktor Kyber AS

Våre sponsorer: