Se video!
DNS-TV

Seks urpremierer på DNS i 2014

Lansering 2-490
                                                                                                        
Foto: Ole Friele jr.
Hele seks urpremierer kan teatersjef Agnete G. Haaland lokke med i 2014-repertoaret til Den Nationale Scene i Bergen. I tillegg til Reksten - Firmaets mann ,musikalversjon av Hellemyrsfolket og Frode Gryttens dramatikerdebut, Sånne som oss, blir det urpremiere på Christopher Grøndahls Pearl of Scandinavia, og endelig teater av Maria Parrs Vaffelhjarte for barn. Det blir dessuten en urpremiere i det nye LilleLAB-konseptet til DNS.

 
Lansering-3Sverre Røssummoen som "Nattmannen" i Reksten - Firmaets mann. Foto: Ole Friele jr.

Men det blir mye mer. Totalt presenterte teatersjef Haaland 11 oppsetninger i dag, i tillegg til at det blir flere Lille Scene-produksjoner i LilleLAB. Flere gjestespill blir offentliggjort senere.

 

Teateråret 2014 starter med Yngve Sundvors Reksten - Firmaets mann, 11. januar på Store Scene.Sundvor har både skrevet stykket og står for regien. Bakteppet er de faktiske hendelser i Norges største øko-krim-sak, og i stykket befinner vi oss hos en fiktiv familie som står rederen nær, timene før saken mot Hilmar Reksten skal opp til doms i Bergen byrett i 1979.Reksten - Firmaets manner et psykologisk spenningsdrama med humoristiske undertoner. En fengslende historie, på tross av at ingen blir satt bak lås og slå. Og er det noe galt med rettsoppfatningen til bergenserne? Er loven lik for alle, i det året vi feirer grunnloven?

 
Kong Lear
har premiere i Teaterkjelleren 17. januar. Og det blir en helt spesiell versjon av William Shakespeares klassiker. En av verdens fremste og mest anerkjente Shakespeare-tolkere, Tim Carrol, er hentet fra London for å sette opp stykket på DNS. Han garanterer å være tro mot Shakespeares tekst, men vil også i Bergen leke med tid, rekvisitter og publikum. Oppsetningen vil utforske kommunikasjon mellom utøvere og tilskuere.

 

Frode Rasmussen kommer tilbake til Lille Scene 22. januar med sin suksessrike jubileumsforestilling Folk. Etterspørselen var så stor i sommer, at DNS har valgt å la Frode boltre seg i sine mest kjente roller også en stund i 2014.


Ronja Røverdotter blir vårsesongens familieforestilling, med premiere 7. februar. Astrid Lindgrens klassiker er nå i ny dramatisering av Magnus Lindman. Audny Chris Holsen har regien og Åse Hegrenes, som hadde slik suksess medDyveke i 2013, er tilbake som regissør.


Lansering-4Eirik del Barco Soleglad og Ingvild Holthe Bygdnes spiller et av parene i komedien Privatliv. Foto: Ole Friele jr.

8. mars er det duket for vårens komedie på Store Scene. Noël Cowards Privatliv blir regissert av en av nestorene i norsk teaterliv, Kjetil Bang-Hansen , og har det komikerlaget på scenen.

25. mars kommer samarbeidsprosjektet Veien til Mekka av Athol Fugards til Teaterkjelleren på DNS. Det er et samarbeidsprosjekt med Teatret Vårt i Molde, og kjente størrelser fra DNS er med.


10. mai er det urpremiere på Frode Gryttens dramatikerdebut, Sånne som oss, i Teaterkjelleren. Prosjektet har sitt utspring i Frode Gryttens interesse for forstadskulturen i Loddefjord, og for John Olav Nilsens musikk. Og det regisseres av ham som dramatiserte kjempesuksessenBikubesong av Frode Grytten.


22. mai er det urpremiere på Pearl of Scandinavia av Christopher Grøndahl. Det er en samproduksjon mellom Festpillene i Bergen, frigruppen Kompani Camping og DNS. Og det er musikk av Lars Vaular. Uredd, overraskende og tankevekkende teater er betegnelsen Kompani Camping har fått på sine produksjoner. Pål Rønning fra DNS er med i stykket om en justisminister, en sikkerhetsvakt og en terrorist i en lugar om bord på danskebåten.


Musikalen Hellemyrsfolket blir høstens storsatsing på DNS i 2014, med premiere 13. september. Gunnar Staalesen har dramatisert Amalie Skrams kjente beretning om Myre-slekten. Og Julian Berntzen står for musikken. Hele Norges Herborg Kråkevik skal spille Petra. Ja. I det hele tatt er det store navn i alle ledd, alle styrt av musikalregissøren Johan Osuldsen.

Lansering-5Ragnhild Gudbrandsen og Gerald Petteren som henholdsvis "Småfylla" og "Tippetue" i musikalen om Hellemyrsfolket. Foto: Ole Friele jr.

Norgespremiere blir det på Medealand av den svenske prisvinneren Sara Stridsberg, i bergensforfatteren Cecilie Løveids oversettelse, i Teaterkjelleren 20. september. Det handler om en aktualiserende overskrivining av Euripides' klassiker Medea. «Men Stridsberg skaper likevel noe nytt», skrev Svenska Dagbladet etter urpremieren i Stockholm i 2009.

 
Vaffelhjarte av Maria Parr blir endelig teater i 2014. Og urpremieren finner sted på Store Scene 10. oktober. For første gang kan barn endelig få se Maria Parrs kjente og kjære karakterer på en teaterscene. Cecilie Askeland Mosli, som har hatt stor suksess som regissør og skuespiller, på en rekke scener, er tilbake på DNS som regissør.

 
LilleLAB er et nytt konsept på DNS, der vi skal forske i nye ideer og plukke opp nye impulser, med kortere prøvetid for å få mer fleksibilitet og kunne være mer aktuelle. En av oppsetningene neste år blir en urpremiere utviklet av flere av våre egne skuespillere. Men det blir også andre oppsetninger, regissert av anerkjente instruktører.


Det blir også flere gjestespill i 2014, som vi vil komme tilbake til.

Den Nationale Scene
Tlf. 55 54 97 00
E-post: dns@dns.no

Telefon billettbestilling: 55 60 70 80

Webredaktør: Ole Friele jr.
Web-løsning: Reaktor Kyber AS

Våre sponsorer: